lördag, september 22, 2007

Karpaltunnelsyndromet

Hej Helge, här mera om Karpaltunnelsyndromet och forkskning i Skåne. Till dig som besväras av karpaltunnelsyndrom (508 kB) Till dig som besväras av karpaltunnelsyndrom under graviditeten (449 kB) Information till dig som opereras för karpaltunnelsyndrom (713 kB), skriver Veijo Lesonen.

Broschyren är tydlig...

En av handens stora nerver, Nervus Medianus, går tillsammans med senor från underarmen till handen genom en tunnel i handleden, den så kallade karpaltunneln. Tunnelns tak består av ett starkt band som kallas karpalligamentet.

Vid karpaltunnelsyndrom är nerven utsatt för förhöjt tryck i karpaltunneln. Ofta vet man inte orsaken. I vissa fall kan orsaken vara reumatiska sjukdomar, svullnad i samband med handledsfrakturer eller graviditet.

Vanliga symtom är domningar och stickningar i fingrarna, framförallt på natten. Att symtomen ökar under natten beror på att du oftast vilar med handleden lätt nedåtböjd och med armen i horisontellt läge med inaktiv muskelpump. Detta leder till försämrad cirkulation med ökad svullnad i tunneln, varvid trycket mot nerven ökar. Även dagtid kan du ha symtom i form av fumlighet, svaghet och känselstörningar samt värk i handen och upp i armen.

Tack för informationen. Jag läser och skriver mera om informationen snarast.

Vi åkte genom Finland till Sotkamo och anlände midnattstiden, kollade posten och postade en kor notis. Den Finska Saunan väntar. Vi har hela gänget här.


Skicka en kommentar