tisdag, oktober 23, 2007

Mediracer är lätt att använda

Vi körde genom halva Finland under veckoslutet. Kom att tänka på det nationella behovet av bärbara Mediracer diagnostik-instrument.

Veijo Lesonen har räknat att Finlands behov kunde täckas med tvåhundra (200) apparater: "En apparat per 20 000 - 30 000 innevånare."

Sverige är ett långt och avlångt land. Enligt samma formel skulle Sveriges behov täckas med fyrahundra (400) Mediracers. I grova drag kunde man tänka sig att Skandinaviens behov skulle vara:
  • Danmark 200 st
  • Finland 200 st (långa distanser)
  • Norge 200 st (långa distanser)
  • Sverige 400 st (långa distanser)
  • Island 20 st (långa distanser)
I Finland bjuder Mediracer också på en telemetrisk analystjänst. Allmänläkare och sjukvårdare som utför själva analysen kan e-posta resultatet till Mediracer via en nationell Intranet-tjänst. En specialist gör analysen och svarar per e-post.

Det betyder långa sträckor för både diagnstik-instrumentförsäljare och naturligtvis för patienter som behöver karpaltunneldiagnostik.

Tänkte igen på möjligheten hur vi kunde utveckla ett elektroniskt samarbete för snabbare spridning av budskapet.

En av handens stora nerver, Nervus Medianus, går tillsammans med senor från underarmen till handen genom en tunnel i handleden, den så kallade karpaltunneln. Tunnelns tak består av ett starkt band som kallas karpalligamentet.

Vid karpaltunnelsyndrom är nerven utsatt för förhöjt tryck i karpaltunneln. Ofta vet man inte orsaken. I vissa fall kan orsaken vara reumatiska sjukdomar, svullnad i samband med handledsfrakturer eller graviditet.

Vanliga symtom är domningar och stickningar i fingrarna, framförallt på natten. Att symtomen ökar under natten beror på att du oftast vilar med handleden lätt nedåtböjd och med armen i horisontellt läge med inaktiv muskelpump.

Detta leder till försämrad cirkulation med ökad svullnad i tunneln, varvid trycket mot nerven ökar. Även dagtid kan du ha symtom i form av fumlighet, svaghet och känselstörningar samt värk i handen och upp i armen.


Skicka en kommentar