torsdag, januari 24, 2008

Symtom och besvär - Karpaltunnelsyndrom

Jag surfade Internet och sökte "bloggande Skandinaviska läkare". Sökresultatet blev denna gång magert, men karpaltunnelsyndromet, orsak, diagnostik och åtgärder finns det information om.


Symtom och besvär - Karpaltunnelsyndrom: "

Man blir fumlig

Förutom domningar och stickningar i handen och de fingrar som nerven utgår till är det även vanligt att man får nedsatt känsel i de fingrar som är drabbade. Det gör att man kan bli fumlig i handen. Fumligheten leder ofta till att man lätt tappar saker eller har svårt att få grepp om små föremål. Framför allt tummen brukar förlora sin vanliga styrka. Man kan också drabbas av smärta i handen och handleden. Ibland kan smärtan stråla ända upp mot axeln. Handen kan också kännas torrare än normalt.


Kan vara tecken på diabetes eller reumatism

Karpaltunnelsyndrom är vanligare hos personer med diabetes mellitus. Besvären kan vara det första tecknet på att man håller på att utveckla diabetes. Symtomen är också vanligare om man har ledgångsreumatism eller minskad hormonproduktion från sköldkörteln, hypothyreos.

Helge: Diskuterade igår med en bekant som har reumatiska besvär och hon har också haft problem med vristen och domnad av fingrarna. Systern hade opererats för en tid sedan. Operationen är enkel och sker under lokalbedövning, men det kan ta upp till sex månader att få till till speciallärare och remiss.


Vibrerande verktyg kan orsaka besvär

Om man är högerhänt är det oftast den högra handen som drabbas av karpaltunnelsyndrom. Förklaringen är att besvären har samband med att man har belastat den högra handen. Vänsterhänta drabbas oftast i sin vänstra hand.

Helge: Min bekant jobbar dagligen med datorn. Hon var nöjd med en speciell mus som hon fått för att inte belasta den högra handen.

Ibland är båda händerna påverkade. Vid enformigt arbete eller arbete med slagborr eller andra vibrerande verktyg har man större risk att drabbas. Besvären är speciellt vanliga hos till exempel motocrossförare, om man ofta arbetar med slagborr eller om man i sitt arbete ständigt upprepar samma handrörelse.

Gravida kvinnor drabbas ofta

Karpaltunnelsyndrom är relativt vanligt hos gravida kvinnor, främst från sjätte graviditetsmånaden och framåt. Orsaken är de hormonförändringar som man får under graviditeten. Obalansen i hormonerna påverkar kroppens vätskebalans och kan göra att det samlas mer vätska i kroppens vävnader. Det kan i sin tur orsaka tryck på nerven.


  • Mediracer är snabb och billig
  • Karpaltunneldiagnostiken är kostnadseffektiv jämfört med traditionell ENMG
  • Ett bra instrument för undersökningar av potentiella riskgrupper på arbetsplatsen


Skicka en kommentar