onsdag, februari 13, 2008

Karpaltunnelsyndromet diskuteras

Information om Odla.nu | Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av trädgård och odling. Odla.nu är dessutom Sveriges största trädgårdssajt med över 2500 sidor med odlingsbeskrivningar för köksväxter, kryddväxter och bärväxter, artiklar om allt från sniglar och rådjur till pelargoner och trädgårdsdammar. Flera gånger i veckan tillkommer dessutom nya artiklar, krönikor, bokrecensioner m.m.

Trädgårdsforumet > Allmänt forum > Småprat

Förutom allt om trädgård hittade jag en diskussion om karpaltunnelsyndrom. Denna diskussion tycks behandla operationen och tiden efter. Hur länge det tar att bli frisk igen. Jag har en känsla att problemet "karpaltunnelsyndrom" inte diskuteras tillräckligt. Det är bara specialisterna som vet om hur man diagnostiserar, så får man remiss till operation och fast operationen är snabb och enkel att utföra finns det inte många i närheten som kund ge råd och kommentera vad man borde göra efter en operation.


- Är det någon som gjort den operationen? Jag är på kölista men känner mig jättenervös , tror jag skjuter upp den på obestämd tid, skriver Råse-Maria i Odla.Nu


- Jag funderar bl.a. på hur lång tid det tar det tills man kan köra bil igen? frågar Helen i Skåne
28-02-2007, 10:59 och fortsätter: "Min syster har gjort det på båda händerna och likaså min väninna och de har inga problem idag. Varför skjuta upp det? Kan väl vara skönt att det blir bra?"


Christa skriver 28-02-2007, 11:02. "Mamma gjorde det för ett tag sedan. Köra bil går bra men hon har ont i handen. Speciellt om hon har varit ute och promenerat. Även på nätterna har hon ont. Hon hade hittat information på nätet där det stod att man ofta hade ont i flera månader. Hon visste om det innan operationen men lite jobbigt är det ju ändå."

Det finns ett tydligt behov för diskussion. Jag har haft den känslan ett tag. I Finland är det svårt att hitta information om vad patienter tycker och tänker. Jag har ett annat exempel. Vi diskuterar ju ofta öppet med nära vänner och släktingar om problem med synen, vilken tandläkare man borde besöka. Kvinnor diskuterar vilken gynekolog osv.


Maggan H skriver 28-02-2007, 11:47: "Jag opererade högerhanden -01, tror jag det var, och jag var sjukskriven i 3 månader. Jag hade inga större problem efteråt, ingen värk om nätterna, sov bra tom första natten. Jag fick dock en kvardröjande värk i handflatans utsida, alltså från lillfingert och upp mot handleden. Det händer ff att den domnar och somnar speciellt nattetid, men det är ju betydligt bättre än det var förut. Så operera dig du, du har allt att vinna, tänk på att du kan trädgårdsarbeta ännu mer sen!"


Stintan43 den 28-02-2007, 12:03. "Oj vilken konstig textstil du har hittat Margareta."


28-02-2007, 12:34: "Jag har gjort det 1993 efter yngsta dotterns födelse. Det gjordes polikliniskt och jag gick hem efter någon timme. Sjukskriven några dar bara och aldrig haft problem sen", skriver yla.


28-02-2007, 13:03: "Min dotter har gjort de på båda händerna och de blev bra", nämner Monica M

Det är bra att de flesta har blivit bra efter en operation. Med en större spridning av Mediracer vore det möjligt att t.ex. på arbetsplatser kunna sålla ut potentiella armledsproblem. Man kunde åtgärda arbetsergonomi och se till att handarbetandet blir mångsidigare och mindre påfrestande. Det vore viktigt att diagnostisera uppkomande problem i god tid. Preventiva åtgärder istället för operation.


28-02-2007, 17:15: "Min man har opererat båda händerna (med ett år mellan operationerna). Lite pöligt de första veckorna när han var gipsad men han ångrar inte en sekund att han gjorde operationen. Han har blivit jättebra i båda händerna. Han var sjukskriven ungefär 8 veckor vid varje tillfälle. Har du problem är det klart du ska göra operationen, berättar Elisabeth P."

Besvärligt men sällan farligt

Karpaltunnelsyndrom är ett vanligt besvär som drabbar fler kvinnor än män. Medelålders personer drabbas oftare än både yngre och äldre. Det vanligaste symtomet vid karpaltunnelsyndrom är att man känner domningar och stickningar i händerna, framför allt på nätterna. Det är inte ovanligt att man vaknar på grund av besvären och får lov att skaka liv i handen, som känns helt avsomnad. Besvären kan kännas obehagliga men är sällan farliga.Lisa 28-02-2007, 23:51 CITAT (Lisa:) @ 28-02-2007, 17:38): "Jag ska opereras om knappt två veckor. Först höger hand och sedan vänster så snart den första läkt. Visst är jag lite nervös men jag hoppas och tror att det blir bättre. Till mig har de sagt 2 - 4 veckor sjukskriven, men det beror nog mycket på vad man jobbar med. Tyvärr får jag nog räkna med en längre sjukskivning då jag arbetar i barnomsorgen. Mycket vatten och diverse klet och barn som behöver hjälp med lite av varje. Lisa

"Jag jobbade också på förskolan då, var hemma 3 dar och gipsades inte alls, har aldrig hört talas om det, säger Elisabeth P."

01-03-2007, 15:33 "Det låter ju positivt, men det verkar ändå som om det är väldigt olika från fall till fall. Kanske ingreppet blir olika stort beroende på hur långt det gått? Bara en liten fundering. Givetvis hoppas jag på en snabb tillfriskning."

Elisabeth 01-03-2007, 23:48: "Jag har gjort det för många år sedan,det tog tid men handen blev helt återställt.Nu gräver jag stora rosgropar.det är inget att vara rädd för,men det tar tid upp till ett år innan man är helt återställd. Jag var sjuksriven 5 veckor tror jag."

Vad kunde göras för att förbättra dialogen mellan läkare och patienter?
Hur väl känner specialister till nya och billigare diagnostikmetoder?
Har arbetshälsovården i Sverige kunskap om Mediracer och dess fördelar?
Preventiva åtgärder är möjliga med omorganisation av diagnostik och förtester i samband med arbetshälovård. Se vad Iris bloggar om sin operation i Aftonbladet.


Skicka en kommentar