onsdag, juli 30, 2008

Produktion av tonfisk på burk, granskning / Miljö & etik / Tester ~ Råd och Rön

Jag har bloggat om fiskindustrin och fritidsfiskandet. Hittade en intressant artikel som berör fisket och förädlingen. Det är mycket handarbete som väl jämföras med slaktarnas hårda arbete. Mediracer kunde användas för diagnostisera arbetare med handproblem.

Produktion av tonfisk på burk, granskning / Miljö & etik / Tester ~ Råd och Rön:

"Produktion av tonfisk på burk, granskning. Tonfisk på burk tillverkas under urusla förhållanden. Arbetarnas löner är låga, arbetspassen långa och diskriminering av immigrantarbetare förekommer hela tiden. Det visar Råd & Röns och Fair Trade Centers granskning av produktionen av tonfisk på burk.

Helge: Handproblem förekommer inom fiskindustrin. Hur granskas arbetsförhållanden?

Råd och Rön skriver: "Vi har bland annat granskat om importören har en etisk uppförandekod angående arbetsförhållanden hos leverantörerna, om uppförandekoden eller kontraktet med leverantören innehåller förbud mot barnarbete och om importören systematiskt kontrollerar arbetsförhållanden hos leverantörerna."

Helge: Jag skrev om karpaltunnelsyndromets förekomst inom fiskindustrin i den engelska bloggen. Läs om Job Safety in the fishing industry. Karpaltunnelsyndromet är ett allmänt problem inom fiskindustrin.

"I listan nedan ser du vilka importörer som är granskade. Klicka på Jämför-knappen för att få fram fullständiga testresultat. Du kan välja ett eller flera företag. Om du inte väljer något och klickar på Jämför-knappen visas samtliga i tabellen. Utskrift i pdf kan ske av fyra företag i taget. Läs mer om våra tabeller, att filtrera och sortera", skriver Råd och Rön.

Helge: Borde vi diskutera med dessa företag om ergonomi, kontinuerlig granskning och snabbare diagnostik vid behov?


Företag/importör Varumärke

Företag/importörVarumärkenTestdatum Jämför
AbbaAbba2007-09-28
AxfoodEldorado, Willys, Hemköp2007-09-28
CoopCoop X-tra, Rainbow2007-09-28
IcaIca, Gott liv, Euroshopper2007-09-28
LantmännenKattuna2007-09-28
PiwaBuffé2007-09-28
B&SPride, Chrystal2007-09-28


Jag tror inte att någon systematisk granskning förekommer i U-länderna, men hur har vi det i Skandinavien? Norge är en stormakt inom fiske. Danmark och Island har även en fiskeindustri. Jag kom att tänka på Japan där fisket har en stor betydelse.
Skicka en kommentar