tisdag, oktober 21, 2008

Karpaltunnelsyndrom Vårdguiden Stockholms Läns Landsting

Vårdguiden Stockholms Läns Landsting skriver om Karpaltunnelsyndromet.

Karpaltunnelsyndrom: "Karpaltunnelsyndrom är vanligare vid diabetes, ledgångsreumatism och underfunktion av sköldkörteln."

Byggnadsarbetare och tandläkare drabbas

Vibrationsutlösta hand–armbesvär kan ses inom alla yrkeskategorier där arbete med grövre handhållna vibrerande verktyg förekommer, t ex
  • stenarbetare,
  • anläggningsarbetare,
  • betongarbetare,
  • byggnadsarbetare,
  • bil- och verkstadsmekaniker
  • liksom svetsare och
  • truckförare.
Problemet kan också ses efter många års arbete med mycket högfrekventa verktyg, t ex hos tandläkare och tandtekniker. För en tandläkare kan en störning i känselfunktionen vara en katastrof eftersom förmågan till fint precisionsarbete inom munhålan helt kan bortfalla när den sensoriska återkopplingen försämras.


Skador och överbelastning

Skador på mjukdelarna eller frakturer i handen kan genom svullnaden orsaka karpaltunnelsyndrom. Om du arbetat länge med odämpade vibrerande verktyg eller med enformiga handrörelser har du ökad risk att drabbas.

Karpaltunnelsyndrom uppstår oftast utan någon förklarlig orsak.

Förebyggande / Egenvård

Variera dina sysslor så att händerna och armarna inte utsätts för alltför enformiga rörelser under längre tid. Ta en paus i arbetet, vila och försök slappna av om du känner dig trött och spänd i handen.

Om du blir svullen i händerna kan du prova att hålla dem högt och samtidigt knyta och öppna händerna. Rör på fingrarna ofta så att du ökar blodgenomströmningen i handen.

Försök att hålla handlederna raka när du sover. Ett tips är att använda handledsstöd eller linda handen med en elastisk linda under natten. Handledsskydd säljs i sjukvårdsbutiker och på apoteket. Där hjälper man dig att prova ut ett skydd som passar din hand.

En sjukgymnast eller arbetsterapeut kan ge dig råd om förebyggande träning och ergonomiska arbetsställningar."

Mediracer

En noggrann neurofysiologisk utredning är viktig innan en klyvning av karpaltunneln övervägs hos vibrationsexponerade patienter med CTS-liknande symtom.
Skicka en kommentar