måndag, november 12, 2007

Sjukvårdsrådgivningen - VårdWeb - Västra Götalandsregionen

Sjukvårdsrådgivningen - VårdWeb: "Kan vara tecken på diabetes eller reumatism Karpaltunnelsyndrom är vanligare hos personer med diabetes mellitus.

  • Besvären kan vara det första tecknet på att man håller på att utveckla diabetes.

Symtomen är också vanligare om man har ledgångsreumatism eller minskad hormonproduktion från sköldkörteln, hypothyreos.

Vibrerande verktyg kan orsaka besvär Om man är högerhänt är det oftast den högra handen som drabbas av karpaltunnelsyndrom.

Förklaringen är att besvären har samband med att man har belastat den högra handen. Vänsterhänta drabbas oftast i sin vänstra hand.

Ibland är båda händerna påverkade. Vid enformigt arbete eller arbete med slagborr eller andra vibrerande verktyg har man större risk att drabbas.

Besvären är speciellt vanliga hos till exempel motocrossförare, om man ofta arbetar med slagborr eller om man i sitt arbete ständigt upprepar samma handrörelse."

Så undersöks man

Hos läkaren eller kiropraktorn får man göra olika undersökningar:

  • Man blir undersökt med olika tester för att pröva nervernas och musklernas funktion. De domningar och stickningar som man känt nattetid brukar kunna framkallas genom att handleden böjs maximalt under några minuter, eller genom att den som undersöker klappar eller slår mot insidan av handloven med fingertopparna. Ofta räcker det med dessa enkla undersökningar för att man ska få rätt diagnos.

  • Man kan också ha svårt att uppfatta vibrationer mot fingrarna. Hur känslig man är för beröring i fingertopparna testas med en nål eller en mjuk borste.

  • Genom att styrkan i tumgreppet testas kan den som undersöker bedöma hur påverkad muskulaturen blivit. Har man haft besvären länge går det att se att musklerna i handflatan blivit tunnare.

Andra undersökningar

När det inte är helt klart vad stickningarna och domningarna i handen beror på kan läkaren skriva en remiss till en ytterligare undersökningar:

  • En undersökningsmetod, som kallas elektroneurografi eller ENG, mäter hur nervimpulsen sprids i medianusnerven. I vissa fall kan detta prov visa att allt är normalt även om man har karpaltunnelsyndrom. Därför kan denna undersökning inte helt utesluta att nerven är påverkad.

  • Genom att ta blodprov kan man få reda på om det är diabetes eller ledgångsreumatism som är orsaken till besvären.

  • Man kan också lämna blodprov för att utesluta att man har brist på järn, vitamin B12 och folsyra. Om man har brist på dessa ämnen blir nerven extra känslig och lättpåverkad.

  • Om sköldkörteln inte fungerar som den ska kan det också påverka nerven. Därför kan det vara bra att få sköldkörtelns funktion kontrollerad genom ett blodprov.

Skicka en kommentar